Upravit stránku

Plemeno charolais

Plemeno charolais vzniklo na přelomu 18. a 19. století ve střední Francii, v oblasti měst Charolles a Nevers, z původního žlutého skotu chovaného ve Francii, z čehož se vyvozuje blízká příbuznost se simentálem. Plemenná kniha byla založena už v roce 1864. Vynikající vlastnosti charolaiského skotu jsou hlavní příčinou jeho rozšíření do více než 70ti zemí. Importem jalovic do Severní Ameriky ve 30. letech 20. století byl založen chov charolais i na americkém kontinentě.

Charolais patří mezi plemena velkého tělesného rámce se silnou kostrou. Dospělé krávy dosahují při výšce 140 cm v kříži hmotnosti přes 700 kg a býci při výšce 148 cm v kříži i 1200 kg. Standardem je jednotně bílé až smetanové zbarvení beze skrvn a klidný temperament.
Zvířata vynikají velmi dobrými růstovými schopnostmi a jatečnou kvalitou, výkrmností, vysokým přírůstkem do vyšších porážkových hmotností a nízkým podílem tuku v mase. Využívá se jak v čistokrevné plemenitbě, tak v užitkovém křížení s ostatními plemeny skotu. S intenzivním růstem telat a jejich vyšší porodní hmotností v minulosti souvisel i výskyt vyššího procenta obtížných porodů, což snižovalo zájem chovatelů o toto plemeno. Snížení podílu těchto obtížných porodů se však stalo jedním ze selekčních kritérií a i dnes je na tento ukazatel kladen velký důraz.
První importy plemene charolais se uskutečnily v roce 1990 z Maďarska, v dalších letech se na importu zvířat podílelea především země původu, tedy Francie, a v roce 1992 byl na základě zvířat dovezených z Kanady založen i bezrohý chov charolais v ČR. Dnes je plemeno charolais nejrozšířenějším masným plemenem u nás a uplatňují se v něm nejmodernější i zavedené biotechnologické metody (inseminace, embryotrasfer, sexace embryí, sexace inseminačních dávek).