Upravit stránku

Dělení hovězího masa

Hovězí maso se pro zjednodušení dělí do několika kategorií dle kulinářské úpravy:

Do první kategorie se řadí nejcennější část, a to svíčková. Ta je vhodná zvláště na minutky, k pečení, dušení, smažení, grilování. Dalším druhem náležícím do této kategorie je kýta, která se hodí pro pečení, dušení, plátky a na gril.

Do druhé kategorie připadá roštěnec a plec. Oba tyto druhy masa se dají použít k pečení, dušení, vaření, roštěnec je taky výborný na grilu.

Do třetí a čtvrté kategorie můžeme zařadit krk, žebro, hrudí, kližku, pupek a bok. Krk můžete použít na dušení a vaření, žebro a hrudí na vaření a na polévku, kližka je výborná na guláš, pupek a bok se hodí k přípravě vývaru.

Není chybou použít kvalitnější maso kméně náročnější úpravě, naopak to však neplatí!

Důležitým parametrem, který ovlivňuje chuť a vzhled masa je doba zrání masa. Podle odborníků je ideální doba k vyzrání masa 7-10 dní (v chladírně) . Je samozřejmé, že chuť i barvu masa ovlivňuje i staří (mládí) poraženého kusu. To ovšem neznamená, že maso ze starší jalovice či krávy není plnohodnotné a chutné.

Tipy ke grilování:

Výběr vhodného druhu masa - na gril se nejvíce hodí svíčková, roštěná nebo kýta.

Příprava masa - plátky masa by měly být spíše silnější (3 cm), příliš tenké plátky jsou po grilování vysušené. Je možné maso před grilováním naložit do oleje, koření či bylinek, to však záleží na chuti strávníků.

Gril - gril by měl být maximálně rozžhavený, aby se maso zatáhlo a nevytekla z něho šťáva. Po opečení, je třeba maso nechat „dojít" při nižší teplotě.

 

Propečenost steaků:

  • rare - málo propečený, syrový, 5-7 min z každé strany, uvnitř červený
  • medium - středně propečený, 7-9 min z každé strany, narůžovělý střed
  • well done - dobře propečený, 9-11 min z každé strany, uvnitř šedohnědý

Prodej masa

Z provozních důvodů je dočasně pozastaven prodej hovězího masa.

Omlouváme se našim zákazníkům a děkujeme za pochopení.

Pronájem pozemků

Vlastníte pozemky v okolí obce Lipoltice, Choltice, Čáslav, Heřmanův Městec, Přelouč. Uzavřete s námi nájemní smlouvu a o Vaše pozemky bude řádně postaráno a nájemné Vám budeme platit dle dohody.

Pronájmy

LIPONOVA, a.s. oznamuje zahájení vydávání naturálního pachtovného 2017 od 5. 10. 2017 do 28. 10. 2017. Vydávání se bude provádět:

  • každý čtvrtek  od 8.00 do 18.00 hodin
  • v sobotu 14.10.2017 a 28.10.2017 od 8.00 do 13.00 hodin.

Místo výdeje: areál Liponova, a.s. Lipoltice 104.

Nejprve si prosím vyzvedněte doklad na výdej obilí v kanceláři Liponova, a.s. - 2.patro hlavní budovy.

Děkujeme

Rychlý kontakt

LIPONOVA, a.s.
Lipoltice 104
533 64 LIPOLTICE

Tel.: +420 466 977 103
E-mail: liponova@liponova.cz