Upravit stránku

Jak si vybrat hovězí maso?

  • Ověření původu: Každé hospodářské zvíře, tedy i skot, jsou povinně evidována vústřední evidenci. Do ústřední evidence hlásí chovatelé, obchodníci i zpracovatelé hlásí každou změnu, která se se zvířetem děje (narození, přesun, nákup, prodej, úhyn, porážka). Díky této evidenci je možné každé zvíře a tedy i maso z něj dohledat. Podle ušního čísla (uvedeno na balíčku masa) lze na portálu www.hovezimaso.cz zjistit datum narození zvířete, datum porážky, plemeno i pohlaví.
  • Výběr vlastního masa: Pro jakoukoliv kuchyňskou úpravu je nejlépe koupit si maso zvířete, které bylo chováno a šlechtěno prvotně pro produkci masa a ktomuto účelu bylo také vykrmeno. Přednost proto dávejte masu ze specializovaných masných plemen (charolais, masný simentál, limousine, aberdeen angus, hereford apod.); informaci o plemenné příslušnosti lze opět nalézt na portálu www.hovezimaso.cz.
  • Býk či kráva: V ČR je součástí devítimístného ušního čísla zvířete v posledním trojčíslí tzv. kodex, který je od roku 2004 přidělován dle pohlaví - u býků se v posledním trojčíslí vyskytuje „0" a u jalovic či krav „9".
  • Kuchyňská úprava masa: Každé hovězí maso potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát, čímž maso získá křehkost a chutnost. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo, dle odborných doporučení, zrát cca 7 - 10 dní. VČR chybí norma, která by upravovala distribuci, tudíž se na pulty dostane i hovězí maso 2 až 4 dny po porážce zvířete, což je období, kdy je maso tuhé a prakticky kuchyňsky neupravitelné do přijatelné podoby. Proto je třeba dbát především na vyzrálost masa, které je 2 až 3x křehčí a i jeho chuťové vlastnosti jsou mnohem lepší než u masa těsně po porážce.

Prodej masa

Z provozních důvodů je dočasně pozastaven prodej hovězího masa.

Omlouváme se našim zákazníkům a děkujeme za pochopení.

Pronájem pozemků

Vlastníte pozemky v okolí obce Lipoltice, Choltice, Čáslav, Heřmanův Městec, Přelouč. Uzavřete s námi nájemní smlouvu a o Vaše pozemky bude řádně postaráno a nájemné Vám budeme platit dle dohody.

Pronájmy

LIPONOVA, a.s. oznamuje zahájení vydávání naturálního pachtovného 2017 od 5. 10. 2017 do 28. 10. 2017. Vydávání se bude provádět:

  • každý čtvrtek  od 8.00 do 18.00 hodin
  • v sobotu 14.10.2017 a 28.10.2017 od 8.00 do 13.00 hodin.

Místo výdeje: areál Liponova, a.s. Lipoltice 104.

Nejprve si prosím vyzvedněte doklad na výdej obilí v kanceláři Liponova, a.s. - 2.patro hlavní budovy.

Děkujeme

Rychlý kontakt

LIPONOVA, a.s.
Lipoltice 104
533 64 LIPOLTICE

Tel.: +420 466 977 103
E-mail: liponova@liponova.cz